De commerciele TV is het contact kwijt

December 19, 2007 · Print This Article

For the english version click here

Commerciele Omroepen doen er alles aan om geld te verdienen. Daar staat dat “Commerciele” nu eenmaal voor. Daar zijn een aantal instrumenten voor beschikbaar, die ook wel zijn samengevat in het vak Marketing. Want wil je geld verdienen, moet iemand dat betalen. Met marketing weten we onze doelgroep te bereiken die we overhalen iets te kopen van onszelf. Of van iemand anders, die ons product gebruikt om reclame op of mee te maken. Zie hier de commercials. 

Niet voor niets ligt dit woord dicht bij het woord “commercieel”. Als een commerciele zender dus geld wil verdienen, is er ruimte voor adverteerders die de omroep betalen, om hun producten aan te prijzen. En hun doelgroep, sluit aan bij de doelgroep van de zender, want daarmee bereiken ze allebij de juiste mensen. Zover niets aan de hand, en het model is niet meer dan logisch. 

 

Dat er in de uitvoering nog al verschillend mee omgegaan wordt, is een ander verhaal. Het is namelijk effectiever om de reclame tijdens en niet tussen de programma’s aan de kijker te tonen, en die dus te ’storen’ in de rede van het afstemmen op deze zender. Maar goed, ook daar zijn we aan gewend geraakt, want het is een goed moment om wat drinken te pakken of een sannitaire stop te maken.

 

Maar het gaat altijd om het feit dat de kijker, de afnemer, de betaler van het recht van reclame, volgens de marketing regels boven aan de prioriteiten lijst moet staan. Want stopt deze met kijken, dan stoppen de reclame behoeften, en dus de geldstroom ook. 

 

Daarom zien we autoreclames tijdens Top Gear en maandverbandreclames tijdens Desperate Houswifes. Niet dat vrouwen geen Top Gear mogen kijken of de gevoelige man geen Desperate Houswifes mag kijken, maar de opdrachtgevers kijken en denken nu eenmaal in doelgroepen. 

 

De programma indeler, of zender coordinator bij SBS Broadcasting is dit concept, de wens van de kijker boven aan zetten, redelijk kwijt geraakt. Iedere kijker van SBS is er een, dus als die kijkt, moeten we onze content aan hem kwijt. Ook al is dat content waarvoor de kijker helemaal niet heeft afgestemd op de zender. Zoals een nieuws bulletin tijdens een film. 

 

Ja beste lezer, je ziet het goed, een nieuws uitzending TIJDENS een film. Een voorbeeld: op maandag 17 december 2007 startte SBS 6 om 20.30 met de film The Green Mile. Schitterende film. En wat gebeurt er rond 22.30? Reclame, net als op meer momenten tijdens de film, met aansluitend Hart van Nederland, met nieuws items over locale wereldproblemen in Nederlandse buurten waar ik het bestaan niet van wist, en ook nooit de behoefte in heb gehad de kennis opgelegd te krijgen dat daar ergens wietplantjes werden geteeld. Maar liefts 28 minuten werd de film onderbroken, met content waar de doelgroep van de film absoluut niet op zat te wachten. Zo kun je wel een avondvullende film brengen ja. 

 

Wat moet er door het hoofd van de zender coordinator van SBS6 zijn gegaan? Welke marketing gedachte zit hierachter? Geen idee. Ik kan wel een commerciele gedachte bedenken: “We hebben de kijkers op ons kanaal; we raken ze kwijt als de film afgelopen is en we dan pas ons hoogstaande nieuwsbulletin brengen. Weet je wat, om het kijkcijfer gemiddelde hoog te houden, en dus de graadmeter voor adverteerders, zenden we het uit als iedereen in de film zit en blijft plakken om het eind van de film te zien.”

 

Goed idee! Moet iedereen verantwoordelijk voor dit programma, gezegd hebben. Weerwoord kwam er niet, want de producent van de film, degene die bezwaar zou kunnen hebben tegen het uiteenreiten van zijn kunstwerk, weet hier niets van. Alleen maar blije gezichten. De voltallige ploeg van Hart van Nederland kan rekenen op kijkcijfers die ongekend zijn voor nieuwsbulletins op dat tijdstip van de avond, de zender coordinator, de SBS marketeers en directie glimlacht mee, want goeie kijkcijfers zijn geld waard. Daar worden commercials op verkocht. 

 

22.30 op maandag avond? Een uitstekend tijdsip om uw commercial te “doen”! Kijjk maar eens wat voor kijkcijfers we hebben op dat tijdstip. Ja, inderdaad, dat is het reclame blok voor ons nieuwsprogramma Hart van Nederland! Ja, leuk dat dat zo goed bekeken wordt he? Echt een succesformule!”   

 

De commerciele TV is het contact kwijt met zijn kijkers. 

 

Het is koren op de molen van User Generated Content. Ofwel New Media en New Marketing. Dat zegt namelijk dat niet alleen dat de kijker op de hoogste prioriteitenlijst staat, nee het gaat verder: Ze laten de kijker een onderdeel worden van het beslissingsproces. 

 

Dankzij dit gedrag is het succes van YouTube te verklaren. Het legaal, dan wel illegaal downloaden van films en series. Podcasts, video Podcasts of welke vorm van online content. Die worden namelijk gekozen door de doelgroep zelf. Niet door iemand die voor die doelgroep moet denken, en er vervolgens heel slecht in blijkt te zijn.

 

Ga dus vooral door met het commercieel denken. Want commercieel levert geld op. Nu nog wel. Maar voor hoelang?